06 - 183 953 18 mail@vangestel-partners.nl

Op 13 februari 2019 stond er een artikel over stress en burn-out coaching door Uitblinkers! in de Soester Courant, hieronder de volledige tekst van het artikel. Op 15 februari is Jan van Gestel, naar aanleiding van dit artikel geïnterviewd door Radio Soest.

Van Gestel: Coaching bij stress- en burn-out

SOEST – ,,Het is mijn persoonlijke missie om mensen in hun kracht te zetten!” Jan van Gestel coacht mensen met stress- en burn-outklachten. Met praktische begeleiding wordt deskundige hulp ingezet. ,,Eerst werken we aan lichamelijk herstel en daarna volgt het geestelijk herstel. Het lichaam moet weer in balans komen, dat wordt namelijk door langdurige stress ontregeld.”

Door: Peter Beijer

Jan van Gestel focust zich vanuit Uitblinkers! op coaching bij stress- en burn-outklachten. Van Gestel, ruim vijftien jaar ervaring als coach, is gecertificeerd stress- en burn-outcoach volgens de CSR-Methode®. Daarnaast is hij o.a. actief als loopbaan- talent- en mental-coach en als arbeidsmarkt intermediair.

HULP BIJ STRESS EN BURN-OUT
Volgens een rapport van TNO, vorig jaar uitgevoerd in opdracht van het ministerie van SoZaWe is er een opvallende en zorgwekkende stijging van burn-outklachten onder werknemers, van 11% in 2007 naar 16% in 2017. Een kwart van de werknemers schrijft hun gezondheidsklachten hoofd- zakelijk of deels toe aan het werk. Stressklachten zitten volgens Jan van Gestel zeker niet ‘tussen de oren’. ,,Stress ontstaat door een complex van verschillende factoren. Slechte stress openbaart zich middels vermoeidheid en mentale klachten, maar vooral ook fysiek. Als je lichaam te lang blootstaat aan stress ontstaat er een herstelschuld en dat merk je aan je fysiek. Je slaapritme raakt ontregeld en er kunnen fysieke klachten optreden zoals pijn in schouders en nek, maar ook op andere zwakke plekken in je gestel. Je energie en het herstelvermogen worden minder en er treden veranderingen op in de regelkringen van je autonome zenuwstelsel. Uiteindelijk kan dit uitmonden in een burn-out.”

COMFORTZONE
Vaak wordt gedacht dat stress door invloeden van buitenaf komt. Maar hoe je omgaat met stress heb je volgens Jan van Gestel zelf in de hand. ,,Stress ligt meestal niet alleen aan de baas, klagende werknemers, de deadline, onmogelijke schooltijden of veeleisende opdrachtgevers. Het probleem is ook niet de stress zelf, maar het ligt aan de keuzes die je zelf maakt. Er is goede stress en slechte stress. Pak je pauze op je werk, loop een rondje. Bouw herstelmomenten in. Zorg voor een goede basisconditie. Ga ook niet buiten je comfortzone. Voor het verleggen van grenzen gaat het erom dat je comfortzone beheerst vergroot moet worden. Dat laatste pas ik ook toe binnen mijn mental-coaching in de topsport.”

STRESSCOACHING
,,We starten de behandeling met een goede intake. Omdat coaching maatwerk is stemmen we met de Energie CheckUp af wat de juiste begeleiding is. Soms is de deze check-up voldoende en worden er tips gegeven om mee aan de slag te gaan. Bij lichte stressklachten is een Stress Reductie-traject van zo’n vijf sessies na de Energie CheckUp vaak voldoende. Bij ernstige stressklachten of een burn-out adviseer ik het Stress Herstel Traject.
Het kan ook zijn dat uit de Energie CheckUp blijkt dat de klachten niet stress-gerelateerd zijn, dan adviseer ik om een andere vorm van hulpverlening te kiezen.

HERSTEL
,,Tijdens de coaching werk allereerst aan lichamelijk, vervolgens aan opbouw van vitaliteit, verbeterd zelfmanagement en psychisch herstel en indien van toepassing volgt er een plan van aanpak rond de re-integratie. Binnen de sessies komen het ontstaan en voorkomen van stressklachten aan de orde. Daarnaast geef ik oefeningen en ‘huiswerk’ mee die gericht zijn op: beter leren te ontspannen; de opbouw van energie en ook leef-, slaapgewoonten. Belangrijk is het weer verkrijgen en daarna bewaren van een gezonde balans tussen inspanning en herstel, zowel op het werk als in de privé situatie.”

Deskundige hulp bij stress en burn-out bij Uitblinkers!. Voor meer informatie:
Telefoon: 06 – 183 95 318 of e-mail jan@uitblinkers.eu

 

stress en burn-out coaching

Skip to content